Als je IMRO data hebt wil je graag dat dit op dezelfde manier getoond worden als op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Helaas is daar nog niet een 1,2,3 oplossing voor, maar met een beetje kopiëren en plakken is toch het eenvoudig te doen. Gelukkig hebben B3Partners een SLD op GitHub gezet met IMRO opmaak. Naast deze SLD hebben ze ook een verzameling plaatjes ge-upload welke gebruikt kunnen worden voor vlakvullingen en de opmaak van lijnen. Daarnaast zijn op de IMRO pagina op de website van Geonovum puntsymbolen te downloaden indien deze nodig zijn (deze worden niet gebruikt in deze bespreking).
Wat is nodig om de SLD voor de opmaak te kunnen gebruiken:
1. QGIS (de gebruikte versie was 1.9.0 op een Mac)
2. Een teksteditor of XML-editor
3. IMRO Data
(4. OGRINFO om informatie op te vragen van de GML)
De gebruikte data is van de gemeente Amstelveen en is voor de uitbreiding van een bestaand winkelcentrum (NL.IMRO.0362.06S-OW01 – “2e Herziening Amstelveen Zuid-West – Westwijkcentrum”). Daardoor is niet alles dat in IMRO zit met deze uitleg gevangen, maar de werkzaamheden voor andere plannen zullen gelijk zijn.
De GML van het plan bevat de volgende lagen:
1: Enkelbestemming (Polygon)
2: Bouwaanduiding (Polygon)
3: Maatvoering (Polygon)
4: Gebiedsaanduiding (Polygon)
5: Bouwvlak (Polygon)
6: Functieaanduiding (Polygon)
7: Bestemmingsplangebied (Polygon)
8: MetadataIMRObestand (None)
Hierbij is de laatste geen geografische laag maar bevat het, zoals de naam al zegt slechts metadata. In het geval van het gebruikte plan staat daar het volgende in:
– gml_id (String) = Metadata
– datasetTitel (String) = 2e Herziening Amstelveen Zuid-West – Westwijkcentrum
– creatiedatum (String) = 2013-05-31
– bronbeheerder (String) = Amstelveen
– codeerVerantwoordelijke (String) = P.Sugito
– naamApplicatieschema (String) = IMRO2012
– codeReferentiesysteem (Integer) = 28992
– toepassingsschaal (Integer) = 1000
– applicatieIdentificatie (String) = RoPlan 2012 v2.0 (voor v8i)
– versieXMLschema (String) = 1.1.0
Zoals gezegd is de SLD niet meteen te gebruiken in QGIS 1.9. Deze moet eerst opgeknipt worden naar SLD’s per Namedlayer, dan werkt het wel. Er is echter 1 uitzondering: de in de SLD genoemde images zijn niet meegeleverd in de zip file van B3Partners. Dit is voor de gebiedsaanduidingen. Hierbij worden de PNG’s 4d232b31_2706_7.png tot en met 4d232b31_2706_e gebruikt. Omdat QGIS dit negeert in de SLD’s en het niet mogelijk is PNG’s te gebruiken als rand-symbool, worden deze bestanden niet gebruikt maar wordt gebruik gemaakt van een standaard-symbool van QGIS. In het onderstaande plaatje is te zien wat de opmaak is nadat de SLD geladen is voor de laag Maatvoering. De verwachte opmaak is een zwarte gestreepte lijn, maar er wordt een groen vlak met zwarte outline getoond.
Als eerste moet gezocht worden op de tekst Maatvoering. Daarna moet de xml-code van tot en met gekopieerd worden en geplakt in een nieuw SLD-document.
Vervolgens moet de XML nog netjes afgemaakt worden door de NamedLayer met de op te nemen in de StyledLayerDescriptor tag.
Dit moet voor alle kaartlagen uit de GML gedaan worden waarbij niet altijd op naam van de laag gezocht moet worden. Om de SLD voor de verschillende lagen te krijgen moet op de volgende manieren gezocht worden:
– Enkelbestemming: zoek op de tekst ‘bestemmingshoofdgroep’ en gebruik de gewenste laag (Dubbelbestemmingen (in procedure), Dubbelbestemmingen (huidig), Bestemmingen (in procedure), Bestemmingen (huidig)),
– Bouwaanduiding: zoek op de tekst ‘Bouwaanduiding’,
– Maatvoering: zoek op de tekst ‘Maatvoering’,
– Gebiedsaanduiding: zoek op de tekst ‘gebiedsaanduiding’,
– Bouwvlak: zoek op de tekst ‘Bouwvlak’ en gebruik de opmaak voor een van de kaartlagen nwro_bvk_pde of nwro_bvk_hdg (de opmaak is gelijk),
– Functieaanduiding: zoek op de tekst ‘Functieaanduiding’ en gebruik de opmaak van een van de kaartlagen nwro_fag_pde of nwro_fag_hdg (de opmaak is gelijk),
– Bestemmingsplangebied: zoek op de tekst ‘Bestemmingsplangebied’.
Nadat de SLD’s opgeslagen en in QGIS gebruikt zijn om de kaartlagen op te maken ziet de data er als volgt uit:
<GML_opgemaakt_met_NamedLayers_SLD_onaangepast.png: plaatje met de opgemaakte en onaangepaste SLD’s>
Er moeten met de hand nog een paar kleine dingen gedaan worden:
– Enkelbestemming, de dikte van de omlijning van het vlak moet verkleind worden, nu is dat 2 en het kan gehalveerd worden,
– Bouwaanduiding, de dikte van de omlijning van het vlak moet verkleind worden, nu is dat 2 en het kan gehalveerd worden,
– Maatvoering, de dikte van de omlijning van het vlak moet verkleind worden, nu is dat 2 en het kan gehalveerd worden,
– Gebiedsaanduiding, de opmaak van de omlijning van het vlak moet aangepast worden, na het laden van de SLD ontbreken de naar binnengerichte driehoeken.
<GML_Gebiedsaanduiding_foutieve_opmaak.png: plaatje met foutieve opmaak Gebiedsaanduiding na laden SLD>
Hiervoor in de plaats is een zwarte lijn met dikte 2 gemaakt. De driehoeken moeten toegevoegd worden en dezelfde kleur krijgen als de gekleurde lijn in de opmaak.
De ‘Doorgetrokken lijn’ moet verandert worden in een ‘Symbolen-lijn’. Op deze symbolen lijn moet een interval van 15 gebruikt worden om de symbolen te plaatsen, deze moeten grote 5 hebben, de kleur van de tweede ‘Doorgetrokken lijn’ (zowel de rand- als de vulkleur) en moet op de x-as 2, en op de y-as −2 pixels verspringen. Het te gebruiken symbool is de grote driehoek uit de lijst met standaardsymbolen.
Ingezoomd ziet de opgemaakte Gebiedsaanduiding er beter uit dan uitgezoomd op de extent van het gebied:
– Bouwvlak, de dikte van de omlijning van het vlak moet verkleind worden, nu is dat 2 en het kan gehalveerd worden,
– Functieaanduiding, de dikte van de omlijning van het vlak moet verkleind worden, nu is dat 2 en het kan gehalveerd worden,
– Bestemmingsplangebied, voor de contour van het bestemmingsplangebied moeten de bolletjes gerepareerd worden. Hiervoor moet ook de eerste lijn van de lijnopmaak aangepast worden. Er moeten zwarte bolletjes van 4 pixels groot in een interval van 15 pixels op de lijn getekend worden.
Als uiteindelijk de opmaak van de kaartlagen klaar is kan het resultaat vergeleken worden met de kaart van ruimtelijkeplannen.nl. Links de kaart zoals ruimtelijkeplannen.nl deze maakt en rechts de kaart zoals deze in QGIS is opgemaakt.
Voor volgende keren is het handig om de aangepaste opmaak op basis van de SLD’s te exporteren naar QGIS stijl bestanden.
URL’s waar de verschillende bestanden te downloaden zijn.
- Geonovum IMRO punt symbolen: http://www.geonovum.nl/geostandaarden/symbolen
- B3 Partners SLD op Github: https://github.com/B3Partners/ro-online-sld/
- SLD en images in een zip file: https://github.com/B3Partners/ro-online-sld/archive/master.zip
- Gebruikt GML bestand: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0362.06S-OW01/NL.IMRO.0362.06S-OW01.gml
- RO Online zip file met alle bij het gebruikte plan horende documenten: http://ro-online.robeheer.nl/0362/88B026E3-4672-405C-91A7-4CFF2B16D3D2/NL.IMRO.0362.06S-OW01.zip
Hier zijn de links waarmee de IMRO data en de opmaak van deze site te downloaden is:
He leuk, die SLD’s had ik gemaakt. Die PNG’s zijn wel in de zip te vinden trouwens, maar aangezien QGIS er blijkbaar niks mee kan heeft dat toch niet veel zin. Mocht je de afzonderlijk opgeknipte SLD snippets hebben kan je die ook op github zetten (via een pull request), of eventueel aan mij sturen zodat ik ze erop kan zetten.
Leuk dat het gebruikt wordt!
Meine, bedankt voor je reactie. In de zip file zitten PNG’s, deze hebben echter een andere naam als in de SLD’s genoemd zijn.
Aan het einde van het verhaal zijn de links naar zipfiles met de QGIS opmaakbestanden.
Ik heb een tablet surface 2 aangeschaft. Ik gebruik Quantum gis. Deze toepassing kan, volgens gegevens die ik vind op het internet, geïnstalleerd worden op deze tablet. Wanneer ik het progamma gedownload is, geeft de tablet de foutmelding dat de app niet kan geïnstalleerd worden. Weet er iemand wat fout zou kunnen zijn?
Bedankt voor de mooie uitleg, erg bruikbaar!
Ik ben nog op zoek naar een programma waarmee ik de inspire download van RO online kan converteren van XML naar GML, ik heb dit programma ooit eens gedownload maar kan het nu niet meer vinden. er staat me iets van bij dat ik dit van dit forum had.
Kunnen jullie mij helpen?
ik bedoel van gml.gz naar Gml
ben er al aan uit!